Isnin, 27 Disember 2010

Bila Nenda Menyanyi =D

Hari Jumaat yang lepas, aku bersama mama dan anak-anaku telah berkunjung ke rumah nenek di kawasan Perumahan Rimba.  Nenek, ibu kepada mama semestinya berasa gembira kami datang, tambah lagi cicit yang baru ada dibawa bersama.  Walau pun anakku, Raziqin kadang-kadang menangis bila dipegang nenek tapi masih jua nenekku mahu kan memegang. 

Bila nenek melihat Raziqin bertepuk tangan (";) nenek pun "menyanyi" bunyinya macam ani:-

"Cuk cuk surapit,
Surapit daun limau,
Tangannya terkapit,
Ditangkap oleh harimau"

"Daup-daup papan,
Tembayangan kupu-kupu,
Datang sudah bapanya,
Membawa setin susu".

Hehe keluar tarus rangkap-rangkap pantun nenekku.  Aku pun apa lagi men'save' dalam handphoneku takut terlupa!  Aduh alum lagi tua sudah tah pelupa :p sedangkan nenek sudah tua masih lagi ingat lagu-lagu kanak-kanak zaman dahulu.  Lagu-lagu kanak-kanak Brunei sudah jarang kitani dengar seperti lagu 'oh kanak-kanak', 'cok kerapang', 'camcam brit' dan lain-lain lagi.  Aku sendiri inda hafal lirik lagu-lagu atu.  Adalah jua yang aku suka menyanyikan semasa memegang Raziqin supaya teranah.


Cabuk-Cabuk Betali Rambai.

"Cabuk-cabuk bertali rambai,
sudah rambai bertali purut,
orang ditabuk kencang melambai,
kalaulah kasih kemari turun."

Kecil-kecil dimanja ibu,
sudah besar rindu-rinduan
kalaulah olah inda menantu,
oranglah lain benci-bencian."


Ambok Ditunjang.

"Ambok ditunjang
Bermata-mata bilah
membuka tindulang
membaca Bismilah.

Duduk bersila,
Membasuh tangan kanan,
Makan jangan bercerita,
Nanti ketulangan.

Minum aing ditudung periuk,
Petua orang ketulangan.
Kalau mengarik dalam periuk,
Membuat orang ingau-ingauan.".


Sampai sini saja dulu.
Selamat Menyambut Tahun Baru 2011,
Buat azam baru untuk maju =D

Selasa, 21 Disember 2010

Joging di Taman Peranginan Tasek


Kemana dan bahapa biskita hari minggu ani?

Hari Ahad lepas kami pergi joging di Taman Peranginan Tasek.  Kami datang sekitar jam 8.15 pagi, sudah penuh tempat parkir kereta dan orang pun sudah ramai.  Aku pergi kesana bersama anakku, RasyiQah, adik bungsuku dan kakak ku bersama suami dan anak-anaknya.  Waaah! ramainya orang. 

Ada sekumpulan keluarga (barangkali) sedang bersenam secara berkumpulan di pantaran (beranda) yang mula-mula kitani jumpa jika masuk ke Taman disana.  Mungkin mereka mengadakan Hari Keluarga.  Aku terdengan ada cabutan nombor bertuah beberapa minit selepas mereka selesai bersenam. "Siuk jua aah" kataku dalam hati.

Lama sudah inda kesana, ani pun iQah yang iski kan ikut anak-anak kakak ku. Lain kali lagi kesana kalau ada masa, insya Allah kan bawa Raziqin pasalnya ku lihat ramai yang membawa baby jua kesana.  iQah sudah berjanji kalau kesana lagi kan bawa basikalnya jua, ehem kes dengki melihat kanak-kanak sebayanya berbasikal.

Sampai jumpa lagi.  Assalamualaikum.

Ahad, 5 Disember 2010

Kalau Rasa Gembira Tepuk Tangan!

Sedangku memilih gambar-gambar dalam 'handphone'ku, aku tersenyum melihat video anakku, Raziqin bertapuk tangan kalau ia mendangar kami menyanyi lagu ani :-

"Kalau rasa gembira tepuk tangan.
 Kalau rasa gembira tepuk tangan.
Kalau rasa gembira katakan pada Raziqin
kalau rasa gembira tepuk tangan".

Jadi aku cuba 'upload' video atu ke Youtube.  Kalau biskita kan meliat, click saja video di bawah ani.



note: video taken on 30 November 2010.

Rabu, 17 November 2010

Khairuraziqin 6 bulan.

Assalamualaikum.

Anakku, Khairuraziqin bulan sebelas ani enam (6) bulan, Alhamdulillah.  

Dua minggu kebelakangan ani Raziqin demam, batuk dan selesma yangmana semasa demam atu ia kurang menyusu pasalnya asal saja menyusu kemudian batuk eatah Raziqin muak (muntah).  Ani menyebabkan timbangannya inda berapa naik.  Masa perjanjian minggu lepas beratnya 7.470! sahaja, sedangkan bulan lepas beratnya 7.345kg!

Sekarang ani Raziqin sudah sehat, Alhamdulillah tapi menjangkit arah mamanya ani tia lagi...emmm.  

Kanak-kanak damit berusia 6 bulan sudah boleh diberi makan bubur jadinya untuk percobaan aku memberi Raziqin roti yang ku bancuh bersama air suam atau susu.  Tapi sudah baik dari demam ani aku buatkan Raziqin bubur nasi.  Eatah sudah ya pandai makan ani asal meliat orang makan 'gerenti' ia macam menelan air liur ehehe.  Kelmarin masa mencari website menu untuk baby aku terjumpa blog dari Indonesia yang ada sangkutpaut pasal makanan untuk anak damit 6 bulan. Nama blognya AnneAhira.com.

Raziqin sudah dapat didudukkan dalam 'walker'.  Gambar-gambar yang ku masukkan dalam slide dibawah ani aku ambil dari Facebook adikku.  Thank you Nan (",)




Post akan datang insya Allah aku kan bercerita pasal anakku, Rasyiqah.  Iqah lepas selesai exam sibuk berlatih untuk konsert PGGMB yangmana ada majlis konvokesyen pada 28 November 2010. 

Bah sampai sini saja dulu, jumpa lagi akan datang.

Ahad, 17 Oktober 2010

Syukran ya Allah!

Dua minggu sudah berlalu bulan Oktober dan hampir sebulan lebih aku inda me'update' blog ku ani.  Banyak perkara yang akan ku share disini tapi selalu ada hal yang menyebabkan ku menunda hajat mempost hehe bukan pasal malas tapi entah lah kenapa...


Hari Raya Aidilfitri

Aidilfitri tahun ani meriah dengan kehadiran 'member' baru kami iaitu baby Raziqin tapi kami inda balik ke Temburong atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.  Alhamdulillah baik jua Raziqin & Rasyiqah inda berulah semasa beraya di rumah saudara mara, adalah jua sekali sekala.  Kenangan yang mungkin lucu bagiku ialah bila jadi tukang masak yang tidak bertauliah masa openhouse dirumah bis bapa&mama hehe. Kes lauk kan dihidang hampir kehabisan sedangkan yang mahu datang masih lagi ramai.  Adik ku, Sabrenah ingau ati pasal 'student'nya kan datang. Jadi terpaksa mengoder lagi satay dan ketupan, rabus telor, pasal ada kuah satay. Nda kan atu saja? Ehmm jadinya aku offer kan masak mee hoon (uhuu baru lagi nie) nyaman atau inda aku pun inda pasti yang penting habis (";).

Hari Guru 23 September 2010

Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru di Negara Brunei Darussalam amnya dan kakak ku, HMZ khasnya.  Semoga segala bakti, jerih payah dan usaha kalian dalam mendidik anak bangsa serta anak-anak ku dan anak-anak buah akan diberkati Allah jua. 

Convocation

Tahniah kepada adikku, Sabrenah binti Haji Ramle dan tunangnya yang telah menerima ijazah mereka masing-masing pada hari Khamis, 30 September 2010 yang lalu.  Didoakan semoga berjaya dan akan terus maju dalam apa jua bidang yang akan mereka ceburi.


Hari Jadiku (",)

Waah, banyak nombor tiga-ku tahun ani hehe, pada 3 Oktober yang sudah aku telah di'harijadikan' oleh keluargaku sempena hari jadi ku yang ke tiga puluh tiga tahun hehehe.  Gumbira ku sangat-sangat, ada kek lagi tu =)    Terima kasih kepada keluarga ku yang telah bersusah payah menjayakan majlis hari jadiku (chewaah). Tanpa kalian siapalah aku (tsk..tsk...tsk...terharu ku eyh).



"Ya Allah, semoga ulang tahun kali ani aku akan dapat mendidik hati untuk menjadi semanis-manis hati yang bisa"

Raziqin 5 bulan.

Alhamdulillah, berat Raziqin masa perjanjiannya bulan lepas makin naik iaitu 7.345 kilo.  Sekarang ani sudah pandai bertiarap!  Makin pintar berbunyi-bunyian hehe macam orang sedang bernyanyi'.  Oleh kerana Raziqin sudah pandai bertiarap, aku kadang-kadang ingau ati kan meninggalkan Raziqin seorang dalam bilik atas katil bukan atu saja, iQah pun pandai-pandai sendirinya kan mendudukan adiknya di pangkuannya.  Tapi syukur jua dapat jua membawa main adiknya (",) Semoga Allah memeliharakan kami semua dari mara bahaya, Amin!


Rasyiqah dan Awen

Adik-adik ipar ku dari Temburong telah bermalam di rumah kami dan kebetulan bisdia datang semasa majlis doa kesyukuran haji jadiku (",).  iQah apalagi suka hatinya berjumpa Awen, anak adik iparku.  Mana inda batah inda berjumpa dan sempat lagi ke pantai.


Nampak gayanya posting kali ani terlebih sudah.  Nanti-nanti lagi aku sambung, Insya Allah.



Bah atu saja, Assalamualaikum (",)

Rabu, 8 September 2010

Selamat Hari Raya 1431/2010.





Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan
"Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin"

Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi;
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan hati;
Dalam kelembutan lidah ada juga keterlanjutan kata; dan
Dalam gurau senda tentu ada khilaf & dosa.
(wallpaper.iluvislam.com)

Selasa, 7 September 2010

Raziqin semakin besar!

Assalamualaikum, sibuk biskita udah kan beraya? bagus! Jangan last minit preparation macam aku haha apa-apapun nada.


Ani gambar anaku, Muhammad Khairuraziqin yang diambil hari Ahad lepas, 5 September 2010 kelurusan Raziqin 4 bulan (",) Makin besar sudah anak ku dan makin banyak jua air liurnya keluar hehehe terpaksa pakai 'baby beep'.

'First time' Raziqin shopping, Alhamdulillah inda mengusut.  Tercengang meliat orang kuai lintas.  Kami hari atu ke Kompleks Yayasan, hajat kan membeli kasut untuk iQah dan adik-adikku.  Sangal jua terasa mengipak (mengendong) Raziq pasalnya berat tapi baik jua dapat take turn sama mama, bapa dan sekejap-sekejap adik-adiku hehe.

Setelah beberapa jam, aku teringat Raziqin mesti kan menyusu.  Aku pun meliat sekeliling kalau-kalau ada tanda surau, dapat jua rehat sekejap untuk memberi Raziqin minum susu.  Tapi inda ku terunjar.  Dan akhirnya aku balik saja ke kereta yang kebetulan parking di basement.

Biskita tau kah ada surau di kompleks Yayasan atu?  Dimana?

Isnin, 30 Ogos 2010

"Kasih Abang"

Assalamualaikum.  Inda terasa, begitu cepat masa berlalu.  Bulan Ramadhan sudah hampir ke penghujungnya.

Hari Sabtu yang lepas merupakan cuti kelepasan awam bersempena menyambut  Hari Memperingati Nuzul Al-Quran iaitu 17 Ramadhan yang jatuh pada 28 Ogos 2010.  Pada hari tersebut, kami ada membuat majlis bertahlil dan selajur bersungkai di rumah. 

Pada kebiasaannya, setiap kali ada jamuan, disamping makanan yang sudah ditempah pasti ada saudara mara yang ikut bersedekah berupa makanan.  Ada yang membawa lauk masak merah, lauk liking, kuih mueh, air kausar dan puding kastard.  Wah! panuh meja jadinya.

Melihat banyak makanan, aku teringat kan satu emel yang ku terima dari seorang kawan.  Tajuk emel atu ialah "Kasih Abang".  Apabila melihat gambar yang disertakan, aku merasa rawan hati.....menangis dalam hati olehnya.  Doi lillah, kasihan. Banar, kasihan ku meliat.  Nda ku dapat membayangkan kalau anak atu anak ku :(  teliat lagi ku botol susu...yang isinya air putih...[ nah terasa panas tah udah mataku, kan kuar air mata tia ni kali...]

=*=*=


Kekadang ALLAH menyempitkan
Supaya kita tak hanyut dalam kesenangan
Kekadang DIA melapangkan
Supaya kita tak selalu dipagut kesempitan
Kekadang DIA melepaskan kita dari kedua-duanya
Supaya tidak bergantung kepada sesuatu selain-NYA!

Jazakumullah Khairan Katsiran
Wassalam.

=*=*=

Jadi sepatutnyalah aku bersyukur dengan kehidupan yang ku jalani waktu ani.  Alhamdulillah! Syukran ya Allah, dengan rezekiMu padaku dan ahli keluargaku.  Mudahan kami akan sentiasa menjadi hambaMu yang bersyukur. Amin!

Ahad, 22 Ogos 2010

siapa tu...


Cuba teka ani siapa?

Ada imbas-imbas (iras) aku kah? hehe jauh banar eyh.  Pasalnya lawa lagi yang dalam lukisan atu bah hehe [ kes merendah diri lah tu konon :p  ]

Lukisan ani sebenaranya adalah salah satu aktiviti yang diberikan semasa aku menghadiri kursus kemahiran di Institut Perkhidmatan Awam di Rimba pada 2 hingga 7 Ogos 2010 yang lalu.  Taklimat kursus diberikan oleh Mr Ramachandran, dari Venk Management Consultant, Malaysia. Pada hari pertama menghadiri kursus, kami diarahkan untuk melukis diri sendiri menggunakan tangan kiri sekiranya kami adalah pengguna tangan kanan dan begitu jua sebaliknya. 

Menurut beliau, kaedah ani digunakan untuk meransang minda supaya berfikiran positif.  Jika kitani berfikiran positif, apa yang kitani rasa kitani inda dapat buat akan kitani usahakan sehingga boleh atau berfikir untuk menggunakan alternatif lain untuk menyelesaikan masalah. Contohnya selama ani menulis menggunakan tangan kanan, pada mulanya dalam fikiran mesti terlintas "eh mana ku pandai" tapi sudah dicoba baru tah tahu. 

Nah atu tah hasilnya, hehe baaaiikkk jua lawa :D

p/s: Menurut Mr Rama, pengguna tangan kiri adalah merupakan orang yang kreatif ~ emm iQah menulis pakai tangan kiri...owh patutlah ea kreatif melukis hehehe.  Ani lukisan iQah untuk Babu Hajah, katanya gambar Raziqin hehe (",)


Isnin, 16 Ogos 2010

Buah Kurma.


Assalamualaikum, selamat berpuasa.  Insya Allah hari ani merupakan hari ke 6 kitani berpuasa

Bercakap pasal puasa, aku pasti semua teringat kurma.  Syukur Alhamdulillah, seperti tahun yang sudah-sudah kitani seluruh rakyat di negara ani akan menerima sepaket setiap seorang Kurma Kurnia Sultan Haji Hassanal Bolkiah Muizaddien Waddaulah.  Sekarang ani ianya sudah dalam packing baru iaitu ukuran bekasnya bulat dan ada gambar Masjid Omar 'Ali Saifuddien.

Seperti yang kitani tahu, kurma sangat baik dimakan ketika bersungkai dan jua bersahur.  Antara kelebihan-kelebihan kurma ialah boleh memberi tenaga setelah seharian berlapar, melancarkan darah dan bagus untuk pencernaan perut.

Dirumah, kami ada 3 paket kurma tapi balum sampai seminggu sudah tia abis sekontena...ehmm...minta arah mama lah nanti kalau abis hehe.

Bye, jangan lupa sungkai karang makan kurma (";)

Jumaat, 13 Ogos 2010

Selamat Berpuasa.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Assalamualaikum (",)

Selamat Menjalani Ibadah Puasa kepada semua pembaca blog Permata @ Hati Kita yang beragama Islam.  Semoga di dalam bulan Ramadhan, bulan penuh rahmat dan mengandungi berbagai-bagai kelebihan ani, segala amal ibadat kitani akan diterima dan mudah-mudahan diberikan ganjaran yang berlipat-lipat ganda oleh Allah Subhanu Wa Taala jua.  Amin Ya Rabbal Al Amin!

Rabu, 21 Julai 2010

Rumah itu Tabungku.


Minggu lepas, kakak ku ada menghadiahkan anakku, RasyiQah sebuah rumah sempena hari jadi iQah yang ke 6 tahun.  [ Terima kasih Lin, kalau rumah banar, Alhamdulillah! ] LAWA! Lawa kan! Ada gambar princess lagi tu =)


Rupanya rumah atu bukan mainan tapi tabung untuk menyimpan duit (ada tabung untuk menyimpan lain kan?...ehehe).  Gambar ani ku ambil semasa dalam kereta, nda lagi tertunggu kan naik ke rumah sudah ku gambar.


Kakak ku membeli tiga set rumah dengan berlainan bentuk dan saiznya.  Katanya ia menempah dari kawan sekerjanya dengan harga yang berpatutan. Kakak ku minta buatkan yang besar saiznya semacam rumah dua tingkat berwarna coklat.  Untuk adik ku yang kebetulan akan menyambut hari jadinya hujung bulan Julai ani kakak ku tempahkan sebuah rumah bersaiz sederhana berwarna pink dan putih dan saiznya kecil sedikit dari rumah iQah.

Kalau biskita berminat untuk minta buatkan tabung rumah ani sila tempah sekarang! Kan minta buatkan rumah banar pun boleh jua =D

Sampai sini saja dulu, kan memasukkan usin pacah ke dalam tabung ku dulu.  Bye!

Sabtu, 10 Julai 2010

raziqin 2bulan sudah, yea

"ini raziq   yang  kiut  dan  comel  lah  raziq  ini  adalah  adik  rasyiqah binti nazri. aku suka kacau raziq".

Khamis, 8 Julai 2010

Ayat-ayat bukan cinta :)

Untuk sementara waktu ani aku rehat cerita pasal anak-anak ku. 

Kan cerita pasal sepupuku Awang Gnawa, salah seorang 'friend' dalam Facebook (FB) ku yang status FBnya setiap kali ku baca membuat ku tersenyum.  Ayat-ayat yang digunakan olehnya apa nya orang kitani berirama macam pantun. 

Aku kongsi status FBnya disini:-

  • Aduh! panas dlm melanda.. Bibir ulser.. Telinga bangal uleh nya haa.. Buleh udah bawa berehat ne :'s ..bla ..bla ..bla
  • Dari pasar malam Menyimpang ke Sim Kim Huat.. Aku sokong Spain karang.. Biar tia German kuat.. ;p aha..
  • Wah sunyi nya malam tanpa bola.. Mata ku layu kan tidur saja.. Tapi ada bunyi macam geruda.. Rupanya parut ku lapar garut2 bunyi nya.. Hahah.. ;p
  • Sebak rasa.. Sesak terasa.. Seksa kurasa.. Kura'kurasa..Kan tidur saja.. Suspen ajaaa.. :)
  • Tidak akan jadi masalah.. Jika tidak memikirkannya sebagai satu masalah.. Jadi Fikiran yang bermasalah.. Apa tah salah.. hahah ..Atu lalah.. :p
  • Masa ane yg susah tambah susah.. Yg senang tambah senang.. Inda lagi pakai bersusah dahulu bersenang kemudian.. Sekian dahulu itu takdir&cobaan.. Bah tidor ku dahulu shutdown+smackdown hahaha..
  • Basah bumi kerana hujan.. Turun mengalir jadi saliran ke laut dalam.. Tempat ikan berenang dan nelayan cari makan.. Untuk bekalan sepanjang jalan.. Semua anugerah tuhan..
Bukan atu saja, Awang Gnawa ani merupakan penyanyi utama Heroshi Band, band tempatan kitani.  Klik Heroshi Band dalam kotak serach FB untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.




Ahad, 27 Jun 2010

RasyiQah 6Tahun part II

Sebelum meneruskan posting kali ani, bagi pihak RasyiQah, ingin aku mengucapkan terima kasih kepada adik ku, Murshidi yang sudi belanja kek dan ayam KFC sempena Hari Jadi iQah yang ke 6 tahun pada Khamis, 17hb. Jun 2010.

Adik ku menelefon memberitahu ada membeli kek dan ayam KFC.  Memandangkan adik ku bekerja esok iaitu hari Jumaat, 18hb. Jun yangmana kami akan mengadakan Majlis Doa Kesyukuran dan Hari Jadi RasyiQah, katanya kedia belanja malam atu saja.  iQah yang kelurusan sudah tidur, terpaksa dibanguni.  Anak-anak kakak ku yang sudah balik pun terpaksa dilagau (panggil) semula ke rumah bis bapa. 

nyum-nyum
ani buah tangan kakak ku

Baik jua rumah ampir hehe nda jua ngaleh kan berulang alik tambah-tambah lagi kan membawa baby. 

Raziq di pegang oleh nininya :D
  

Sabtu, 26 Jun 2010

RasyiQah 6 tahun.


Babah dan mama ucapkan "HAPPY 6TH BIRTHDAY to our beloved daughter, RASYIQAH". 
Semua family kitani mendoakan semoga iQah panjang umur, sehat, dimurahkan rezeki dan
menjadi anak yang baik dan berguna untuk keluarga. 
Mudah-mudahan iQah semakin rajin belajar supaya dapat nombor 1 lagi. 
Mama tahu iQah pandai sudah mengeja,
 jadi ani untuk iQah -----> 'KAMI SEMUA SAYANG IQAH'.

15hb Jun 2010 hari jadi anak ku, RasyiQah yang ke 6 tahun.  Kelurusan 15hb adalah hari Selasa dan kami sudahpun merancang untuk mengadakan doa kesyukuran untuk menyambut kelahiran anak kedua kami, Muhammad Khairuraziqin yang lahir pada 5hb Mei lalu.  Jadi kami memilih untuk mengadakan Majlis doa kesyukuran selajur menyambut hari jadi RasyiQah pada sebelah petang hari Jumaat, 18hb Jun 2010.

Hari Selasa atu pagi-pagi lagi iQah sudah bangun dan bertanya "aku birthday hari ani kah ma?...tapi kenapa inda ada kek ku?" Bila diberitahu 'celebrate' hari Jumaat bersama-sama adiknya, Raziqin, iQah bertanya lagi "Raziq birthday jua kah ma?" hehe au kan saja tia.

Seperti "biasa", kami menempah jamuan dari katering Terazza Restaurant [ada diskaun tuan? hehe manatau orangnya ada membaca..pasalnya kami kan mengoder lagi bah hehehe]. Menu yang kami pilih simple saja iaitu Nasi Bryani Ayam.  Mulanya aku ingau ati makanan usulnya macam inda banyak macamnya pasalnya ada Nasi Bryani, ayam masak kari, telor rebus masak sos merah, acar, buah tiga macam dan minuman panas sahaja. Tapi pada hari atu ramai yang bagi-bagi rezeki.  Mama mertua ku bawa wajid Temburong, kelupis dan ayam goreng, adi beradi mama ada yang membawa lauk liking, kuih penyaram dan buah mangga. Bakal mertua adik ku ada jua membawa dua jenis kuih dan adik iparku sedekah air kausar.  Kakak ku membuat puding dan menyediakan 'goodies bags'. Terima kasih mudahan dimurahkan rezeki bisdia semua, Amin.

aisyemen sukanyee dia :D

Rabu, 9 Jun 2010

Jangan Berdusta....elak munafik!

Aku jumpa jawapan kepada posting ku yang lama bertajuk "Adakah menipu itu berdosa?" diblog Cahaya Hidayah "berkata dusta antara tanda sifat individu munafik".


"Sebenarnya bercakap dusta itu membawa seseorang mukmin bercirikan munafik. Hal ini jelas seperti sabda Rasulullah: “Ada empat perkara jika sesiapa yang mempunyai empat perkara tersebut, maka ia adalah orang munafik. Sesiapa (juga) yang memiliki salah satu daripada empat sifat tersebut bererti dia bersifat kemunafikan sehinggalah dia meninggalkannya. Empat sifat tersebut ialah apabila bercakap dia berdusta, apabila membuat persetujuan dia mengkhianati, apabila berjanji dia menyalahi dan apabila pertikaian dia melampaui batas.” – (Hadis riwayat Bukhari).

Kadang-kadang bila ditanya mengapa orang menipu atau berdusta, ada yang menjawab "Aku terpaksa berdusta untuk menjaga hatimu!" Alangkah lebih bagus menjaga hati dengan tidak berdusta. Entahlah masing-masing punya prinsip.

Sabtu, 5 Jun 2010

4puloh

Beberapa hari selepas balik dari  hospital, aku menyuarakan pada mama mertuaku kan mengadakan doa selamat untuk Raziqin. Kataku bila-bila bis mama dan bapa belaku turun ke bandar dari Temburong.  Nya mama mertuaku tunggu tah sudah Raziqin 40 hari sja nanti.

Ku hitong kalau 40 hari ngam 15 Jun 2010, birthday RasyiQah yang ke 6 tahun!  Baik jua tu, 2-in-1 hehe.

Aku ingat lagi semasa aku minjam papat kuku (pemotong kuku), nya mama "Eh, kau balum dapat bepapat kuku pasalnya kau balum mandi 40". Iyakah? Kalau menunggu 40 hari macam hantu tah kukuku barangkali, kataku dalam hati (",)

Soalannya mengapa mesti 40? 

Inda terasa rupanya Raziqin hari ani 1 bulan sudah =D Ertinya inda lama lagi aku akan keraja semula, adoiii.

Jumaat, 28 Mei 2010

Raziqin bercukur.

Salah satu adab menyambut kelahiran anak damit dalam Islam ialah menggunting sedikit rambut anak damit tersebut dan ianya disunatkan pada hari ketujuh kelahirannya.  Jadi kesempatan kami bercuti di Temburong minggu lepas kami minta bapa mertua ku mencukur rambut Raziqin.  Antara kelebihan mencukur rambut anak damit yang baru lahir ialah untuk merancakkan pemikiran dan menggalakkan pertumbuhan rambut baru. (Adab menyambut kelahiran anak damit menurut Islam) 


Baik jua penidor hehe kalau inda payah.
Doi cian Raziq.

Apa ada pada Nama? 

Nama merupakan sebuah doa dan harapan! Sebab atu kakak ku atas nasihat suaminya menyarankan aku untuk menukar nama baby ku yang sudah kami pilih.  Jadi kami pilih nama baru dengan menambah pangkal nama saja iaitu Muhammad Khairuraziqin.  Kalau inda silap ertinya Sebaik-Baik Hamba Allah Yang Dimurahkan Rezeki.

Sampai sini saja dulu, jumpa lagi.

Rabu, 26 Mei 2010

YES! Shahir Juara AF8!

Demam AF dah berakhir!  Walaupun aku inda berapa mengikuti setiap detik AF8 tahun ani, apatah lagi kan meliat program Diari AF, tapi aku happy bila Shahir jadi juara (",). 

Kebahagiaan Dalam Perpisahan - Shahir AF8



Khamis, 13 Mei 2010

Alhamdulillah.


Syukur Alhamdulillah & selamat datang untuk ahli keluarga kami yang baru. Muhammad Raziqin bin Nazri, lahir pada hari Rabu, 5 Mei 2010 jam 10.03 pagi. Semoga kedatangan ahli keluarga baru ani membawa cahaya kebahagiaan, rezeki yang melimpah ruah dan sebagai penawar kepada kami semua, Amin Ya Rabbal Alamin!

salam mama Raziq(ah) :D

Selasa, 27 April 2010

Suratan atau Kebetulan - part II




Minggu depan aku beranak? biar betul! Aku macam nda percaya saja.

Hari Isnin, 26 April 2010 aku ke Clinic Gynea, Hospital RIPAS ada perjanjian untuk memastikan 'mode of delivery'ku kali ani. Pengalaman pertama melahirkan aku telah dibedah pada saat akhir kerana posisi anak dalam keadaan 'breech' (songsang). Jadi untuk kelahiran kedua ani aku telah di'refer' ke specialist samada aku boleh melahirkan anak secara normal atau sebaliknya. Tetapi setelah diperiksa oleh doktor pada sebelah pagi aku telah diarahkan untuk menjalani ultrasound pada sebelah petang. Keputusannya posisi anak dalam keadaan 'breech'! (lagiii...) Aku akan ditahan di wad 18 pada hari Sabtu, 1 Mei 2010 dan dijadualkan untuk dioperate pada hari Isnin, 3 Mei 2010 (insya Allah).

Aku merasa macam kesuntukan masa...sepatutnya batah lagi. Sepatutnya waktu ani (minggu ke 37) aku sudah menyediakan barang-barang apa yang seharusnya ku bawa nanti ke hospital. Ani aku sedang 'surfing' di internet 'checklist' barang yang perlu dibawa ke wad selepas melahirkan. Hehe macam nda pernah saja tah rasa ku oleh nya (",).

Macam-macam iQah.

Part sedih kalau melihat iQah menangis keluar air matanya sampai merah-merah mata. Aku pun inda tau apa kisah sebenarnya sampai iQah bercakap "Mama inda sayang aku lagi tu kalau mama sudah ada baby". "Aku seorang saja baby girl, dorang semua boy" katanya. Untuk menyamankan hatinya aku beritahu "bah karang mama berdoa supaya mama dapat baby girl". Tapi iQah menjawap "inda, karang ngangah Lina ambil tu pasalnya ngangah Lina belum ada baby girl!". Aduii....pintarnya dia bercakap.

Part memberi ketawa bila iQah memilih nama untuk adiknya "Mohd Romle"! katanya biar sama macam nama Nini Haji Ramle hehehehe ketawa bis mama sama bapa. Ada-ada saja iQah ani.

Sampai sini saja dulu, kalau sempat sebelum 'meluaran' aku update lagi blog ani, insya Allah.

Kalau umur panjang,
mudah-mudahan kitani berjumpa lagi,

salam Mama iQah.

Rabu, 21 April 2010

lukisan kanak-kanak pintar.

"Ucapan Selamat Hari Jadi ditujukan kepada kakak kami yang sulung yang menyambut hari lahirnya pada hari Ahad, 18 April 2010. Kami semua mengucapkan SELAMAT HARI JADI semoga panjang umur, dimurahkan rezeki, diberi afiat dan sentiasa dalam perlindungan Allah jua, Amin".

Sudilah kiranya belanja kami lagi hehe untuk ke sekian kalinya untuk menyampaikan hajat 'baby fruit' yang tais liurkan makan satay (",)

Sebagai kenang-kenangan di hari lahirmu, aku tolong 'attach' lukisan-lukisan dari tangan-tangan mungil anak-anak buahmu.

Boleh jua kalau kan tukar trend hari jadi kali ani, sila lah pilih mana satu lukisan yang mendapat tempat pertama di hatimu kemudian beri hadiah arah pelukisnya. Manalah tau kalau-kalau anak ku yang dapat hadiah atu heheheh!


Lukisan Pertama dari RasyiQah.



Lukisan Kedua dari Izzat.



Lukisan Ketiga dari Ikhwan tapi membuyuk, rupanya si Nashir yang melukiskan, tapi inda apa gambar jari atu saja Ikhwan banar melukis.


Salam Mama iQah.

Isnin, 19 April 2010

"Suratan atau Kebetulan"




Aku tukar ringtone untuk sms ku pakai lagu "Suratan atau Kebetulan" yang sebelum ani aku pakai lagu Kumpulan A Band Once "Waktu Berakhir".

Jumaat, 16 April 2010

Kuih Apam



Ehmm...tais liur ku eyh. Ani gambar kuih apam yang kawanku bawa ke ofis tuk kami minum pagi. Aku suka kuahnya (",) liur orang betian (mengandung) barang kali semuanya tah ok saja.

Kelmarin aku bawa balik kerumah, kata iQah "aku suka ni jelly hijau ani"... jelly? hehehe.


aitz baru ku perasan, banyak warna hijau dalam gambar atu, beg handphone kawanku kelurusan hijau jua!.

Isnin, 12 April 2010

Makan Malam di Wecan.

Assalamualaikum (",)

Tunggu punya tunggu, nada jua ku kana tag di FB atau kana emel gambar-gambar masa makan malam kami sekeluarga di Wecan Restaurant pada malam minggu 27 Mac 2010 yang lalu. Akhirnya terpaksalah aku mengarahkan (hehehe) adik bungsuku mengupload gambar-gambar apa saja adanya dari hpnya ke FBnya kelmarin. Tapi kebanyakkannya gambarnya sendiri ehmmm. Tapi apa-apa pun thank you Nan!

Sebenarnya makan malam ani adikku yang belanja, "Alhamdulillah!, lain kali lagi Mur. Mudahan makin murah rezekimu, Amin!"

Malam atu kelurusan hujan turun di kawasan Gadong. Nasib baik aku ikut menumpang sekereta sama bis mama & bapa. Awal sudah ku beritahu aku inda sanggup driving di kawasan Gadong.

Maklumlah musim 'payday', mesti ramai orang ke Gadong. Nyaku karang panjang Q, malar tekan brek terberanak ku heheheh.....alasan! iQah dalam perjalanan dari rumah sudah tia tertidur dalam kereta. Mungkin belum puas tidur menyebabkan iQah 'low bat', macam-macam tah ulahnya.


Tapi sudah lama-lama baik cha moodnya, ayam goreng kali punya pasal (",)


Sampai sini saja dulu.
Salam mama iQah.