Selasa, 24 Mei 2011

Wajah baru ;)

Hari Ahad lepas, kami telah membawa Raziqin pergi bergunting rambut di kedai gunting kawasan Kg Lambak.  Kebetulan tiada pelanggan ketika itu, jadi aku dan anakku Rasyiqah pun ikut masuk ke 'salon' berkenaan. 

Rambut Raziqin sebelum ani ikal dan sudah semakin panjang.  Ini merupakan kali pertama rambut Raziqin digunting sejak rambut awal selepas lahir dicukur hehe ertinya setahun sudah! Kasihan melihat bila kepalanya berpeluh Raziqin akan menggaru-garu kepalanya semahu-mahu hatinya hehe kes gatal banar lah tu!


Ingau hati ani takut Raziqin kusut atau menangis.  Tetapi jangkaanku meleset!  Raziqin teranah saja dalam pangkuan babahnya.  Rambut Raziqin digunting sahaja inda dicukur takut hilang ikal hehe. 

 GOOD BOY!

Nah sudah siap!  Henshem tak? ...tapi ilang sudah si ikal mayang... Tunggu rambut Raziqin panjang lagi baru ada ikalnya hehe.




p/s sekali lihat macam ultraman punya rambut hehe ultraman ada rambutkan? uhuu....

Rabu, 11 Mei 2011

1 tahun sudah!


"Hari Khamis, 5 Mei 2011 Alhamdulillah, genaplah umur anakku, Muhammad Khairuraziqin bin Nazri 1 tahun. Mudah-mudahan sentiasa dimurahkan rezeki, sehat wal afiat selalu, sentiasa dalam perlindungan Allah jua dan menjadi anak yang soleh, Amin Ya Rabb!"

Macam-macam sudah pandainya!  Cuba biskita liat olahnya dalam video clip ani =D  Kadang-kadang aku tertanya-tanya macammana Raziqin pandai buat macam atu? ehmmm mesti melihat olah kakaknya tu.  Bukan gauk tapi aktif!




Salah satu kartun 'fevret'nya ialah kartun Upin dan Ipin. Sepupuku telah menghadiahkan 'evamatic mat' yang bergambar kartun Upin dan Ipin serta gengnya.  Hehe hari-hari melihat gambar geng si upin ani mesti Raziqin jadi hafal olehnya.


Tapi yang merisaukan, berat Raziqin masih rendah.  Di perjanjian kelinik kelmarin, berat Raziqin hanya 8.0 kg.  Bila ditanya "mengapa beratnya inda naik-naik ani?" Aku pun memberitahu yang anakku ani selalu diserang asma...hampir setiap bulan. Insya Allah akan diusahakan untuk mengimbangi berat yang sesuai.

Apa-apa pun, mudah-mudahannya semakin membersar ani penyakit asma atau demam Raziqin akan berkurangan menyerangnya, Amin!

Disini aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut hari ulang tahun perkahwinan kepada kakakku, HMZ. Kami doakan semoga perkahwinan beliau dirahmati Allah dan mudah-mudahan dikurniakan zuriat yang soleh sebagaimana kitani semua dambakan, Amin Ya Rabb Aalamin!

Ahad, 1 Mei 2011

Tahniah Rasyiqah - English Is FUN!


"Tahniah kepada anak mama, RasyiQah kerana terpilih pelajar yang memakai aksesori tercantik dari kertas"

Hari Khamis yang lepas, iQah memberitahu yang dia ada projek untuk dihantar pada hari Sabtu.  Aku membaca nota yang ditulis oleh guru dalam bukunya dimana penutut dikehendaki untuk menyediakan aksesori yang diperbuat dari kertas dan aksesori tersebut mesti diberi ayat pilihan "English is Fun" atau "Reading is Fun".  Contoh yang diberikan oleh guru pula adalah seperti 'headband', 'necklace' dan 'sage'.

Masa cuma ada 1 hari iaitu hari Jumaat! Aduh sepertinya terlalu singkat untuk menyediakan projek tersebut.  Oleh kerana aku bukanlah pandai sangat untuk merekacipta barang jadi aku telah meminta suami yang menolong iQah. Babahnya kebetulan seorang yang banyak idea dan kreatif jadi aku biarkan sahaja dia dengan iQah.  "Hehehe selamat-selamat".  Jahatnya aku ;p  Aku hanya memberi idea untuk membuat party hat, crown, jacket atau badge pin. Menyediakan ayat-ayat alphabet untuk digunting.

Hasilnya jadilah sebuah sandang dengan ayat "ENGLISH IS FUN", sebuah mahkota dan sebatang tongkat sakti (tidak ada dalam gambar).  Yang empunya projek sudah tidur dan yang lelah ialah babahnya hehe.

Hari Sabtu pun tiba.  Anaku terlupa yang sepatutnya dia ada 'spelling race' pagi itu tetapi iQah tidak dapat ikut serta kerana kami sampai 'spelling race' sudah selesai. Hmmm. Aku sempat berjumpa gurunya yang memberitahu, "Rasyiqah dapat hadiah bajunya lawa" aitz hehe yakah?. "walaupun Rasyiqah tadi inda sempat belawan spelling tapi teacher englishnya masukkan namanya untuk dapat hadiah.  Sebabnya masa di kelas ea pandai menjawab".

Hari yang mengembirakan untuk Rasyiqah dapat 2 hadiah! Eh lupa, hari atu iQah pun dapat 1 sijil kerana ikut Colouring Contest.  Kataku padanya "jangan lupa cakap 'Thank You' arah babah pasal tolong iQah buat projek!". "Bah aku buat 'thank you card' lah untuk babah karang" katanya.

Mudah-mudahan akan datang iQah "do her best" lagi dalam pelajaran & projek sekolahnya, Amin!