Ahad, 16 Oktober 2011

petai oh petai.


Balik dari kerja kelmarin, babah iqah bawa balik beberapa papan petai dan asam jelayan pemberian mertuaku dari Temburong.

Biskita pandai makan petai dan asam jelayan? Emmm. Babah iqah dan aku sendiri pandai makan tapi 'once in a blue moon' (hehe ingat kartun smurf terus) saja kami makan.  Mulanya babah iqah planing kan masak petai bersama baby clam dalam tin yang kering tetapi nda sampai hajat hehe baby clam tak ada dalam stok di dapur :) Kan buat sambal petai tumis dengan udang kering pun tak dapat......kes habis stok dan malas nak jalan ke kedai!

Akhirnya babah iqah makan petai cicah sambal asam jelayan + belacan + lada padi + air limau kasturi saja. Kalau rajin karang kan liat resepi petai hehehe.

p/s Babah jangan banyak makan petai karang baunya 'semerbak' dimana-mana. (Si suami bibiran, katanya baik ni makan petai dapat mencuci buah pinggang.  emmm benar kah tu?)

Jumaat, 14 Oktober 2011

iQah suka tu!

Ambuyat salah satu makanan kegemaran anakku, Rasyiqah.  Kalau boleh setiap hari kan makan ambuyat.

Kelmarin, balik dari kelas tambahan di sekolah, iQah mahu makan di restoran katanya kan makan ambuyat. Tapi memandangkan kami sudah ada janji dengan adikku jadi kami menyampaikan hajat makan ambuyat di rumah sahaja.


Tidak ada yang 'special' seperti di restoran, yang ada cuma cacah ambuyat yang becampur tempoyak, sambal belacan, lobak, timun, kacang bindir dan ulam rancah-rancah.  Kebetulan aku membeli apam gula hangus dari kakakku, bolehlah jadi penghilang pedas hehehe.


Si adik pun ikut-ikutan tah jua inda mau-mau kan memegang candas.  Disuapkan satu atau dua kali ambuyat mahu jua dia mencobanya.  Baik jua inda makan di restoran, kalau macam ani lah gayanya, mmmm.


p/s   'chef' yang menumpah ambuyat ani bukan aku......tapi babah iQah :D

Sabtu, 8 Oktober 2011

mengapa?...

Nampaknya sudah sebulan aku tidak mem'update' blog ani, mmmmm. Mengapa? Tidak ada apa-apa cuma.... emmmm.... entahlah....

Hehe situasi macam ani selalu melanda orang yang tengah 'frust'.   Eh bukan aku! Tapi adalah sikit uhuhu.  Sebenarnya ada sedikit rasa 'frust' atu dalam hati ani hanya kerana banyak gambar-gambar dalam 'handphone' ku yang di/ter 'delete' oleh suamiku.  Hmmm, macam rasa kehilangan sesuatu rasaku.  Alasan si suami "Babah, buang gambar-gambar yang inda menantu.  Barat saja memori olehnya" katanya.  "Ala, banyak gambar-gambar Raziq masa damit tu yang belum ber'transfer'......lagipun walau inda menantu tapi atu sengaja untuk mengingati tarikh, bla, bla, bla".

"Aduh mengapalah sayang amai?...." kataku dalam hati.  Marah? Nadalah...tapi ada rasa 'something is missing'.  Tapi nasib baik ada gambar-gambar atu yang sempat aku 'upload' di Facebook ehehe. Jaditah!


Misalnya gambar ani.  6 Februari 2011.  Gambar semasa Raziqin di Wad 1, Hospital RIPAS.


3 Disember 2010.  Gambar Raziqin dalam 'walker' yang cute memakai kaca mata.


Bagiku semua kenangan baik yang suka atau duka, ketawa atau menangis kadang-kadang kitani sahaja yang tahu menilainya.  Sampai ada yang menyimpan cebisan kain yang pada mata kitani nada makna tapi bagi yang empunya besar sekali ertinya!  Bak kata pepatah "tempat jatuh lagi kan dikenang, ini kan pula......"