Rabu, 30 Mac 2011

Cuaca tidak 'sehat'.

Assalamualaikum. Apa khabar?  Mudah-mudahan biskita semua sehat walaupun cuaca kebelakangan ani tidak menentu yang kadang-kadangnya boleh menyebabkan badan kurang sehat seperti demam selesma dan batuk.  Anakku, Khairuraziqin selalu benar dijangkiti selesma yang menyebabkan batuk dan kemudiannya diserang ampus (asma).  Malam minggu yang lepas Raziq di refer ke ward 1 selepas berjumpa doktor di ward kecemasan RIPAS.  "Anak kita terpaksa ditahan di sini malam ani".  Emmm terpaksalah jua tapi Alhamdulillah keesokanya sebelah petang Raziq sudah boleh keluar.

Kelmarin petang cuaca di kawasan Bandar Seri Begawan cukup menakutkan! Aku berkata-kata dalam hati sama ada mahu meneruskan balik ke rumah atau tunggu dalam kereta di parkir pejabat sementara menunggu cuaca reda.  Tapi ku teruskan jua meredah hujan.  Ani gambar cuaca yang ku dapat dari sepupuku, si Awang Gnawa dalam Facebooknya.



Selasa, 22 Mac 2011

Once upon a time...

 Pada 4 Mac 2011 yang lepas aku bersama suami dan anakku, RasyiQah berkesempatan berkunjung ke Pesta Buku dan kami sempat masuk ke bilik pameran bertemakan 'Once Upon A Time' yang diadakan di Pusat Persidangan Antarabangsa.  Dengan harga tiket $2.00 seorang.

Bilik Pameran pertama bertemakan 'Snow Season' yangmana ada disediakan 'wagon' bersama seorang 'Puteri' hehehe.  Pada mulanya aku takut hendak naik, manalah tau inda dapat menampung berat badan ku.  Tetapi bila ku tanya si Puteri menjawab boleh dinaiki sehingga empat orang, aku pun naik.  Oleh kerana ada seekor beruang disana jadinya aku mengandaikan ceritanya mesti daripada cerita dongeng 'Beauty and the Beast'.  Hehe si Beast yang ganas tetapi berhati lembut telah menyelamat si Beauty =D


Bilik Pameran kedua pula mungkin cerita-cerita dongeng versi melayu yangmana ada dua nama buku cerita di 'highlight' di sana.  Mimpi Raja Malik Aslam dan Adik Ambuk Yang Degil.  Aku rasa aku belum pernah membaca buku-buku cerita tersebut.  Mungkin cerita ambuk yang mengacau buah-buahan kerana ada buah epal dan buah tembikai (sikoi) yang besar dan mungkin cerita seorang raja yang mempunyai permaisuri yang mengidam hendak makan buah epal atau sikoi hehe.  Jangan marah itu semua andaian ku sahaja.  Sekiranya aku terjumpa jalan cerita yang betul, insya Allah aku akan 'post' disini atau sekiranya biskita mahu tahu cerita sebenar, cari tah buku-buku cerita tersebut di kedai buku atau di perpustakaan.



Bilik Pameran ke tiga aku tidak berapa pasti tema apa.  Disana ada bunga-bunga besar (ada bentuk muka manusia yang timbul di kelopaknya) dan kulat (mushroom) yang besar-besar, tinggi dan berwarna-warni.

Bilik Pameran ke empat temanya diambil daripada salah satu jenis permainan iaitu chess.  Iqah inda mau-mau kan mengangkat nasib baik jua ringan hehe. 


Dengan harga tiket $2.00 seorang aku rasa berbaloi.....tapi minta-mintalah jangan naik harga jika ada pameran serupa lagi dimasa-masa akan datang hehe.

Jumaat, 11 Mac 2011

Subhanallah! Tsunami di Jepun.

Pasti biskita sudah tahu berita tentang Jepun di landa tsunami dan gempa bumi pada hari Jumaat, 11 Mac 2011.  Melihat paparan berita dari youtube membuat hatiku takut dan ingau manatau gegaran atau ombak atu besar sampai dapat dirasai ke mari.  Baru jua petang tadi anakku, iQah minta bawa ke pantai.

"Ya Allah, Selamatkanlah Negara Brunei Darussalam ani dan segala isinya daripada tsunami ataupun gegaran gempa bumi dan apajua bala bencana yang hanya Kau Maha Berkuasa menjadikanya berlaku.  Lindungilah kami, Ya Allah, anak-anak kami, keluarga kami dan masyarakat di sekeliling kami kerna Kau jualah sebaik-baik tempat kami bermohon perlindungan.  Amin Ya Rabbal Alamin!"

Rabu, 9 Mac 2011

Kecilnyeee sudu.


Wow, damit jua sudu atu?

Hehe ani mainan anakku, Raziqin.  Aku sengaja simpan sudu paling damit (yang pernah aku jumpa) atu di atasnya supaya nampak kedamitannya.  Sudu damit ani sebenarnya sudu untuk makan coklat anakku, Rasyiqah.  iQah cerita lepas balik sekolah katanya cikgunya ada beri hadiah banyak coklat.  Aku bertanya untuk apa?  Katanya "Aku paling laju jawap soalan quick test maths kami tadi!".  Aisyemen iski tia bercerita katanya "aku saja yang laju jawap ma!".  Dalam hatiku kelurusan soalan senang tu, cuba payah. Tapi bagus jua tu ertinya anak ku ani pandai"  Aku keluarkan dari beg sekolahnya satu kotak berisi lebih dari lima ketul coklat, macam-macam jenis dan bentuknya (alamak, rugi aku inda ambil gambarnya).  Aku iski melihat 4 batang sudu damit-damit lagi comel semasa aku buka penutup kotak atu.  Heran!

Kalau sudu damit atu digunakan untuk makan nasi, ehmm entah-entah hilang selera makan tia jadinya hehe kalau kan diet pun nda aku inda sanggup tu =D