Rabu, 30 Disember 2009

SNOW di Brunei!

26 Disember 2009, hari Sabtu, hari kelepasan awam sempena sambutan hari krismas. Aku membawa iQah 'main' snow di NBT ditemani oleh adikku, si Nashier. iQah pernah bertanya...

iQah: "ma, di Brunei ada krismas kah"
aku: "Au ada tapi inda ada snow!"
iQah: "Ada jua ma, tempat dulu kitani bergambar sama tikus"
aku: "au ah, bah nanti mama bawa iQah kesana".

Ehm ingat ya lakat kami pernah bergambar di NBT masa tema tahun baru china 2008.

Untuk menyampaikan hajat si lateng, kami kesana sebelah petang. Nasib kami baik pasalnya cuaca redup kan hujan tapi masa kami disana hujan belum turun hehehe kalau inda.....

Untuk jimat space di blog ku ani aku masukan gambar-gambar pada hari atu menggunakan
http://www.slide.com/ (";)





Tapi yang spoilnya, si Nashier pakai baju short sleeve tia jua, so ketara tia bukan snow banar hehehe!


salam mama iQah
"kita tidak sentiasa dapat apa yang kita suka. Jadi kita belajar untuk suka apa yang kita dapat"

Isnin, 28 Disember 2009

Playground KB 25.12.09

Hari Khamis, 24 Disember 2009 (malam Jumaat) yang lepas, babah iQah bawa kami bemalam di Kuala Belait (KB) kelurusan ada urusan ofis yang kan diuruskannya. Lepas balik keraja kami balik kerumah, ambil iQah baru kami jalan. Sampai di KB dalam jam 9.00 malam, kami check-in di Rumah Persinggahan Jabatan Bandaran KB. Kebetulan kakak ku & hubbynya ada jua bemalam di sana, bisdia di bilik 105, kami di bilik 104 hehehe.

'Ronda-ronda kotaraya' KB pengelarku kami jalan-jalan kan cari kadai makan. Ku fikir di KB kedai makan disana tutup akhir tapi rupanya pukul 10 malam sudah tutup. Kami masuk ke A.Ayam, kan oder nasi, nasinya sudah habis. iQah mau spagetti, katanya mesin pemanasnya sudah tutup. Akhirnya kami oder 'fries' dan burger telor saja - tapau. Aku beritau babah iQah ada bah gerai makan di KB tapi yang masalahnya aku inda tau locationnya. Baik jua kakak ku yang ikut menumpang kami jalan-jalan ani sudah makan di resthouse tadi.

Pusing punya pusing akhirnya kami kejumpahaan Gerai Makan Water Front KB, Alhamdulillah. Dapat jua oder nasi (";) Sebelah gerai makan ani ada playground. iQah alum abis makan sudah tia membawa babu hajahnya bemain di playground atu.

Esoknya kami check-out, sempat lagi iQah minta bawa main di sana, emmm.







salam Mama iQah

== ** == **
*Jgn dustai dia untuk jaga hatinya, tapi jagalah hatinya dengan tidak mendustainya*

Isnin, 21 Disember 2009

Titah sempena Tahun Baru Hijriah 1431.




"SESEBUAH masyarakat atau negara, bagaimanapun ia kelihatan
hebat pada zahirnya, jika agama tidak turut menjiwainya, maka masyarakat atau
negara seperti itu, sebenarnya bukanlah ia hebat tetapi bermasalah"





Petikan Titah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri
Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam sempena menyambut Tahun Baru Hijriah 1431 pada 17 Disember 2009 -
Pelita Brunei keluaran 19 Disember 2009.

Isnin, 14 Disember 2009

Sharing is caring.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini




Assalamualaikum.

Inda lama lagi kitani akan melangkah masuk ke tahun baru hijrah 1431, inda sampai seminggu lagi. Sedang-sedang ku mensurf internet mencari doa akhir dan awal tahun hijrah aku kejumpahan satu article bertajuk "Kisah Disebalik Hantaran Al-Quran". Klik link untuk membaca cerita penuhnya. A good article to share with you all (";)


salam mama iQah
"sharing is caring"

Isnin, 7 Disember 2009

come & see my slides (*_,*)

Hari Jadi Bapa Yang Ke 57 Tahun - 4 Disember 2009











RasyiQah #2 peperiksaan akhir tahun - 25 Nov 2009











Gambar-gambar yang diambil oleh adikku, Murshidi 'd photographer' lebih terang dan lebih bisai dari yang aku ambil menggunakan h/p N76ku seperti dibawah ani.


Majlis Bersungkai di rumah - 17 Sept 2009






Berbeza kan, kualitinya hehehe

Salam mama iQah!

*i will not be lonely....b'coz i have you, you, you....more you!* (",)

Jumaat, 4 Disember 2009

4 Disember 2009 (",)

Assalamualaikum.

(click gambar melihat jelas.)


Jumaat, 4 Disember 2009 kami mengadakan sedikit majlis doa selamat sempena hari ulang tahun kelahiran ayahnda kami, Haji Ramle bin Haji Ismail yang ke 57 tahun dan jua doa selamat Ikram, anak kakak ku bersunat (berkhatan) pada hari yang sama.





Usulnya tangan iQah dua-dua ikut memotong kek hahaha anak ku tah jua banaa (",)



Mama sengaja membuat nama ke lima-lima cucu mama atas kek ani takut ada yang dangki!




Macam-macam kerenah bisdia. Ada yang mau makan seluar Sponge Bob, mata Sponge Bob emmm tapi yang laku kek coklat bapa.



Ani si Ikram, 'd bersunat boy' hehe malu ya kana gambar!

Petang atu menunya ada nasi puteh, nasi briyani, ayam masak kurma, sayur campur special, ikan masak asam pedas, daging masakkk .... (emmm nda ku tau) dan tumpi. Makan untuk 25 orang sahaja hehe nda ramai. Ada ulam, sambal dan buah-buahan.





Alhamdulillah, kenyang (-.-) mengantuk olehnya, aku tertidur & seperti biasa iQah cakap "tidur saja mama ani eyh" kehkehkeh mun faham bisai si lateng aa :p

Salam mama iQah.

* a day to remember *

Selasa, 1 Disember 2009

hpy bday Ikram & Izat.

Hari Ahad yang lepas, 29 November 2009 kami meraikan hari jadi dua orang anak kakak ku iaitu Ikram Aiman dan Izat Irfan yang kedua-duanya menyambut hari jadi bulan November 2009. Untuk tidak menghampakan permintaan anak-anaknya, kakak ku mengadakan sedikit doa selamat di rumah mama.







4 orang anak-anak kakak ku dari kiri :-

Ikram Aiman, Ikwan Safwan, Izat Irfan, Akmal Danish bergambar sama RasyiQah.





Babu Dayang mengucapkan Selamat Hari Jadi, semoga panjang umur, murah rezeki, rajin-rajin belajar & semoga menjadi anak yang soleh dan berguna pada keluarga. Amin Ya Rabbal Alamin.

Eid Al-Adha.

Photobucket



Negara Brunei Darussalam menyambut Hari Raya Qurban pada hari Sabtu, 28 November 2009 dan didoakan semoga para jemaah haji sekalian akan mendapat Haji yang Mabrur, Amin!
Ani gambar iQah semasa di Jame' Asr' Hassanil Bolkiah, Kg Kiarong, Januari 2009.

Selasa, 24 November 2009

Ikah #2 - Alhamdulillah!

Assalamualaikum.


Alhamdulillah Ikah dapat #2 peperiksaan akhir tahun (";)


Hari Isnin, 23 November 2009 Cikgu Melinda, Form Teacher Ikah ada menelefon ke rumah dan memaklumkan yang Ikah dapat no. 2 dan katanya akan menerima hadiah pada 25 November 2009, Majlis Penyampaian Hadiah Pelajaran 2009 Sekolah Tunas Jaya PGGMB, Madang. Mungkin Ikah 'kecewa' sedikit pasalnya babahnya berjanji kan menghadiahkan laptop kalau dapat #1!.


Hari Rabu, 25 November 2009, Ikah walaupun lambat bangun tapi ada perasaan iskinya kan menerima hadiah, nda seperti biasanya Ikah mau diusai rambutnya =) Sampai disekolah sempat lagi Ikah bepasan "mama karang ikut Ikah ambil hadiah di pentas aa! Ikah dulu masa menerima stiker mewarna Jolibee Ikah saja seorang" katanya macam takut .


Di Dewan ramai sudah murid-murid yang akan menerima hadiah datang bersama famili masing-masing. Aku duduk bersama Ikah dan kawan-kawannya, malas kan duduk di bahagian ibu-bapa yang disediakan. Supaya senang ku mengambar Ikah karang naik pentas (kononnya). Aku geli hati mendangar lagu background yang dipasang sebelum majlis bermula adalah lagu-lagu dari movie hindustan, ada lagu Koch-Koch Hota Hai, Dil Tu Pagal Hai, macam-mcam 'hai' lagi lah hehehe.


Acara pada pagi atu baik jua inda banyak. Persembahan pembukaan dari murid Darjah 5 - lagu Hari Guru, kemudian Pengetua memberi speech, Persembahan Tarian Saturday Nite Fever dari murid Darjah 5 kemudian baru tah penyampaian hadiah pelajar-pelajar. Tetamu Kehormat nya adalah bapa kepada salah seorang anak murid Darjah 6 di PGGMB Madang yang telah mendapat tempat 'Top 10' peraduan Mathematics Peringkat ASEAN.













Ikah bersama kawan-kawannya.







Ikah memegang trofy nya, "aku no. 2 ma".






Selesai ambil hadiah, Ikah bergambar sama Cikgu Melinda, kawan-kawan Ikah yang dapat #1 dan #3. Aku pun bergambar lah jua sama trofy Ikah hehe for being a good mother for Ikah :D


Seperti yang ku jangka, aku gerenti inda teambil gambar Ikah menerima trofynya masa di pentas! Maklum, badan randah, ibu-bapa yang lain lagi ramai sudah bersedia kan mengambar ampir pentas. Nasi baik, adik ku, Murshidi 'the photographer' mau datang untuk ambil gambar-gambar Ikah. Kelmarin sudah ku booking kataku kesian karang Ikah nada bergambar. Tapi gambar-gambar yang diambilnya balum ku meliat, nanti kalau sudah ada aku upload lagi sekali disini. Buat-buat atu gambar yang ku ambil menggunakan h/p ku saja dulu.


Mudah-mudahan Ikah tahun depan sudahnya naik KG3 akan makin pintar lagi, Amin!



Sampai sini saja dulu,

salam mama iQah (",)

Sabtu, 21 November 2009

Izat the Fla$h!




Aku suka ni gambar si Izat sedang berlari usulnya macam dalam keadaan pantas sampai keadaan disekelilingnya jadi kabur.

Gambar ani si Nasir yg ambil pakai hp N76ku.


Post via hp..Ahad, 22.11.09.
Salam mama iQah.

P/s: Do u ever feel guilty in any part of your life...

Jumaat, 20 November 2009

ENT ~ 15 Oct 09

Assalamualaikum :D

Lama sudah aku nda lagi membersihkan telinga Ikah sebatah~batah ada keluar darah lepas aku mengorek telinganya!!

Hari Khamis, 15 Oktober 2009 kelurusan aku cuti. Selepas aku terliat ada 'blood stain' di pillow Ikah waktu bangun pagi & kerana aku takut, ku tepaksa membawa Ikah ke Kelinik Sg Hanching pagi atu jua walaupun Ikah marah~marah dibanguni.

Masa menungu kana panggil, Ikah balik~balik betanya kalau ea kana injek hehe. Tiba giliran Ikah, doktor marah aku kenapa inda bawa tarus ke ER dimalam?! Aku kana suruh ke ENT, RIPAS utk keluarkan ada tisue tertinggal katanya 'active bleeding'. Adui.

Alhamdulilah, selepas berjumpa Doktor di ENT nyaman ati ku pasalnya bukan tercucuk eardrum tapi cuma dinding telinga Ikah yang luka.

Ikah sempat lagi begambar dengan Dr Ved Vrat, doktor yang merawat Ikah. Ikah dapat kawan baru masa ea bemain diruang menungu ENT (";)




Rabu, 11 November 2009

tabuk oh tabuk..

Assalamualaikum, semua (",)



Sepertimana yang ku janjikan post kali ani pasal tabuk @ tingkap di bilik tamu rumah bis bapa. Dalam hari raya pekerja kontrek Risma General Enterprise sibuk-sibuk jua membuka tabuk yang mulanya jenis sliding untuk ditukar jadi tabuk jenis emm apa ah hehe jenis 'beambit' ke siring. Dulu diantara tabuk ada glass blok tapi sekarang ani sudah inda ada lagi.















Ani sudah menyalahi konsep 'safety at work'!

Time lunch pekerja, Ikah lepas balik sekolah nda tah jua mau-mau kan bergambar.






Ngaleh pulang ni keraja-keraja memacah kah memasang kah menambah rumah kan. Pasalnya lantai berpasir dan bersemen. Jadi licin olehnya. Habuk pun banyak. So bapa sediakan kain peraca basah supaya kalau terasa kaki bepasir lap dulu kaki di kain basah atu.



okey atu saja dulu. Sampai jumpa lagi (",)

Salam mama iQah.


p/s: Kebanyakan manusia gagal bukan kerana kebodohan mereka tetapi kerana keegoannya!