Jumaat, 22 Januari 2010

si Kaptapilar yang nakal.


Ada seekor anak giuk yang nakal namanya si "Kaptapilar", ia selalu berulah dan inda mendengar cakap mamanya. Mamanya selalu menegur "jangan bejalan jauh, karang hilang", "jangan banyak makan karang gemuk", "jangan itu, jangan ini". Tapi si Kaptapilar inda mendengar cakap mamanya.


Pada suatu hari, si Kaptapilar inda mau bangun, ia inda mau sekolah sedangkan kawan-kawannya yang lain sekolah. Oleh kerana si Kaptapilar inda sekolah, mamanya berpesan supaya jangan keluar rumah dan jangan berjalan jauh pasalnya mamanya kan keluar mencari makanan. Setelah bangun tidur, si Kaptapilar merasa keboringan pasal semua kawannya inda ada kan dangannya bermain. si Kaptapilar lupa akan pesanan mamanya, ia keluar rumah dan berjalan merayau-rayau. Tiba-tiba ia ternampak satu kotak berisi makanan. "Waaah, nyaman" katanya dalam hati. Lalu si Kaptapilar pun makan sehingga ia merasa kenyang. Kerana terlampau kenyang, si Kaptapilar pun tertidur.


Apabila terbangun, si Kaptapilar merasa terkejut pasalnya ia berada dalam gelap. Ia merasa sangat takut. Barulah ia terkenangkan mamanya dan si Kaptapilar menyesal dalam hatinya berkata "kalau aku mendengar cakap mamaku, mungkin aku inda berada di sini" Si Kaptapilar pun menangis. Ia inda tau ia sedang berada di dalam beg plastik sampah.


Tidak lama kemudian, ia mendengar bunyi seperti ada orang datang dan tiba-tiba ada cahaya! Rupa-rupanya mama si Kaptapilar datang untuk menolong! "mama!" jerit si Kaptapilar terus memeluk mamanya! Mereka sangat gembira.


THE END.


Cerita ani merupakan salah satu 'bedtime stories' ikah. Ada cerita Burung yang haus minum air dalam botol, cerita si Tanggang (versi makan cucur epal hehe), cerita arnab dan kura-kura, cerita lelaki yang jujur suka makan epal... macam-macam lagi. Kadang-kadang dalam perjalanan antar ikah sekolah pun ada 'request' minta ulangi cerita dimalam.


Ada satu soalan cepu emas ikah.




"Ma, macam mana mama si Kaptapilar tau si Kaptapilar ada dalam plastik?" ...

(aitz au ah hehe). Aku memberi tahu ikah, Tuhan memberi magik arah ibu bapa supaya tahu kalau anak-anak bisdia dalam kesusahan dan kalau anak-anak cakap bohong pun ibu bapa tahu jua tu. Mudahan ikah paham (",)



Salam mama iQah.

Selasa, 19 Januari 2010

You Belong with Me - Taylor Swift

Semalam, masa ku menerikah baju, iQah lompat-lompat dikatil menyanyi bunyinya macam ani:

"...you wear high heel,
i wear sneakers,
you wear short skirts,
i wear tshirt,
you are captain,
and i wear black shirt"


Entah berapa kali ya menyanyi balik-balik lagu atu sambil humming kalau ada lirik nya yang ea inda tau. Kan ketawa jua meliat. Bila ditanya siapa ajar lagu orang putih ani katanya Amit Nasir. Emmmm iyealah tu!

Esoknya, masa di ofis ku telefon kerumah suruh iQah tanya Amit Nasir apa nama lagu yang iQah nyanyi dimalam. Menyanyi tia di telefon rasanya kan memberitau adiku, si Nasir...kelurusan kedia karak lagu orang putih (heeehee jangan marah Shir). Rupanya lagu atu namanya You Belong With Me - Taylor Swift.

Untuk my lateng iQah, YouTube ani mama 'hadiah'kan untuk iQah. Mama cari udah lirik nya (",) nanti kitani menyanyi sama-sama.




Taylor Swift - You Belong with Me Lyrics

You're on the phone
With your girlfriend
She's upset
She's going off about
Something that you said
She doesn't get your humor
Like I do

I'm in my room
It's a typical tuesday night
I'm listening to the kind of music
She doesn't like
She'll never know your story
Like I do

But she wears short skirts
I wear t-shirts
She's cheer captain
And i'm on the bleachers
Dreaming about the day
When you wake up and find
That what you're looking for
Has been here the whole time

If you could see
That i'm the one
Who understands you
Been here all along
So why can't you
See you belong with me
You belong with me.

Walking the streets
With you and your worn out jeans
I can't help thinking
This is how it ought to be
Laughing on a park bench
Thinking to myself
Hey, isn't this easy?

And you've got a smile
That could light up this whole town
I haven't seen it in awhile
Since she brought you down
You say you're fine
I know you better than that
Hey whatchu doing
With a girl like that

She wears high heels
I wear sneakers
She's cheer captain
I'm on the bleachers
Dreaming about the day
When you wake up and find
That what you're looking for
Has been here the whole time

If you could see
That i'm the one
Who understands you
Been here all along
So why can't you
See you belong with me
Standing by and
Waiting at your backdoor
All this time
How could you not know
Baby
You belong with me
You belong with me.

[Instrumental]

Oh, I remember
You driving to my house
In the middle of the night
I'm the one who makes you laugh
When you know you're about to cry
And I know your favorite songs
And you tell me about your dreams
Think I know where you belong
Think I know it's with me

Can't you see
That i'm the one
Who understands
Been here all along
So why can't you see?
You belong with me.

Have you ever thought
Just maybe
You belong with me?


Salam Mama iQah.

Ahad, 17 Januari 2010

Waktu Berakhir.



Lagu Waktu Berakhir dari Kumpulan A Band Once, artis Brunei. Lagu ani ku gunakan untuk ringtone sms ku buat masa ani.

Rabu, 13 Januari 2010

Mama b'day - 9.01.2010

9 Januari 2010, tarikh lahir mama yang ke 56 tahun. Mulanya kami merancang kan makan di restoran ke esokan harinya (hari Ahad) tapi disebabkan masing-masing sibuk, insya Allah lain kali saja.

Jadi malam minggu atu kami hanya menyediakan makanan ala kadarnya sahaja, satay dan 2 macam mee....salah satunya aku yang masak hehehe jangan inda pecaya tu (",)
Aitz, heran mana my iQah si lateng? ehmm selalu kalau yang lain birthday, ea pun ikut jua birthday....siapa tau dimana iQah?

hehehe ni si lateng sedang tidur dalam bilik mama. Kesian, mungkin ea ngaleh sekolah, petang ikut babu binahnya ambil satay lagi. Esoknya baru ea betanya "ma, kek bday nini hajah warna apa?"

Semoga Allah melimpahkan kesihatan, rezeki yang berpanjangan dan rahmat yang berterusan dan mudah-mudahanya jua segala kebaikan dan kebahagiaan akan sentiasa mengiringi kami sekeluarga terutama sekali bapa & mama, Amin!

salam mama iQah

Rabu, 6 Januari 2010

"Ma, aku lapar"

Adoi memberi rawan ati mendangar iQah memberitau yang kedia lapar demi saja masuk ke kereta.
Hari ketiga sekolah, aku terlambat sampai disekolah iQah, 12.30 tengahari baru ku sampai disekolahnya. Masa ku sampai queue kereta sudah panjang di PGGMB Madang. Baik jua pagi antar iQah sempat ku pesan "kalau mama akhir sampai jangan jalan-jalan, duduk saja tunggu mama datang".
Nasib baik aku kebetulan membeli mee goreng dan nasi masa di ofis (tapau) tapi nada sudu ehmm pakai 'chopstick' saja. Sepajang jalan iQah makan, lapar hantap tu banaa :D

Tahun ani iQah KG3 Green. Mudah-mudahan tahun ani, iQah semakin rajin untuk datang kesekolah dan inda bergelurat pagi-pagi (",)

salam mama iQah.

Tahun Baru...2010.


Hari Pertama di tahun baru 2010, kami ke Miri & menginap di Mega Hotel. Baik di Brunei, di Miri pun semua shopping complexnya penuh sesak, jem sana sini, restoran pun penuh. Sampaikan kami 'frust' sudah lah batah mencari parking, parut lagi lapar! Ahernya kami makan di hotel, sedangkan belum sempat membeli apa-apa. Nda apalah, sempat lagi shopping esok hehe...tapi esoknya pun sama juaaa. Kami ganya shopping di kedai-kedai damit - tapi bolehlah :D Kali ani iQah nda membeli mainan Barbie, iQah beli remote control car hehehe ani kes dangki kan si Ikram ada kereta kontrol!
Salam mama iQah (* j *)