Selasa, 26 Jun 2012

Cheese Cake.


Seperti yang ku janjikan, kali ani aku akan kongsikan resepi cheese cake yang simple, bukan saja bahan-bahannya ringas tetapi cara membuatnya juga senang.

Bahan-bahan

(a)    Sweet Digestive Biscuits = 20-25 keping

Mentega Cair = ½ cawan

(b)    Cream Cheese (Philadelphia) = 2 kotak

Telor = 2 biji

Gula kastor = ¾ cawan

(c)    1 Tin jelly
 

Cara-caranya:

1)      Sediakan bahan (a)

Tumbuk biskut sampai hancur. Kemudian dicampurkan dengan mentega cair.  Tekankan adunan atas takir sebagai lapisan dibawah.  Kemudian sejukkan dalam peti sejuk.

2)      Pukul Cream Cheese sampai kembang + gula + telor.  Mix sampai kembang.

3)      Masukkan adunan (b) di atas adunan (a) tadi sebagai lapisan di atas.

4)      Bakar dalam 35-40 minit / 200c

5)      Setelah masak, sejukkan di bawah kipas dalam 10 minit.

6)      Akhir sekali sapukan satu tin jelly di atas kek tadi. Masukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.


Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan